úterý 3. prosince 2013

Světle a tmavé stránky britské kuchyne

Je az neuveritelne, co Britové dokáži sníst. Denní spasani fastfoodu, polotovarů, hnědých omáček a sladkosti nedělá Britum vůbec problem... Pojďme se podivat jak to tedy v realu vypada.

Snidane

Klasika- fazole, přesolena uzenina, smazeny parek ve stylu bílých klobas, osmazeny nebo opeceny toustovy chleba, žampiony, vejce, rajčata  a vlastne je uplne jedno co tam naplacate... 
Ze zdravejsiho soudku - I anglicani pochopili, ze cerealie na snidani jsou mnohem lepsi...

Na svaciny se nekkade duraz... Často vidím děti s pytliken bramburku a nejakym jusikem - víceméně k teto kombinaci je vždy vázána nejaka sleva. Napr. pytlik chipsu 85p a jusik 60p. Jestlize si koupite oboji dohronady zaplatite £1. Nastesti existuji v teto kombinaci i malinke krabicky s ovocem a cena je vlastne stejna jak za chipsy, je uz jenom na vas jakou kombinaci si zvolite.

Oběd

 Tady to jisti fastfoody a kdyz uz se teda někdo rozhodne jist po domacku, tak je to nejaky zamrazeny polotovar nebo neco ze sacku.
 Na oběd také není kladen důraz... Lide se v odpoledních hodinách pohybuji všude mozne a kdyz maji hlad, tak je pro ne jednodušší vyrazit do mekace. 

Večeře

 Na večeři je kladen obrovsky důraz... Je to cas, kdy by rodina mela byt pohromade. Dokonce kazdou neděli dodržují tradiční rodinnou roast diner. Ta je udělaná z hoveziho masa, hovězí stavy tzv. Gravy , opekane brambory, květák, brokolice, opekana petrzel a mrkev. Jeste se dává jako priloha yorkshire pudding, plus nejake omáčky k tomu - mentolova, jablecna, sezamová atd.

Mliko a vejce jsou tu prvotřídní humus, ale daji se sehnat z farmy cerstve a dobre. Klasické cheesecakey a cup cakey, cokolady, bonbonky atd jsou tu mnohem vic sladší nez kdekoliv jinde, dalo by se říct az preslazene. Pak je tu klasické fish and chips... Ryba a hranolky...rybicka smažená v testicku nacucanem olejem, hranolky s tunou soli a litrem octa nejradeji, dost často se podává s rozvarenym hraskem nebo curry sauce.

ALE !

 Jsou tu mnohem  vetsi prilezitosti pro lidi s dietami. Napr. bezlepkova dieta. Obrovsky vyber hotovek, peciva, sladkosti, cerealii, testovin a vseho mozneho a vse bez lepku za mnohem dostupnejsi ceny, nez - li v cesku. Vyborne se tu daji poridit i syry bez laktozy nebo sojove produkty.

 Mnoho surovin prichazi ze zahranici. Vyborne lokalni orientalni obchudky nabizeji levne a kvalitni suroviny. Ty vicemene muzete nakoupit i v supermarketech, ale jsou drazsi a s horsi kvalitou. Napriklad suroviny ( vcetne keramickych hulek a roleru ) na SUSHI muzete nakoupit ve vysoke kvalite v japonskem obchudku  do 20ti liber. Kdyzto v Tesku zaplatite liber tricet a vicemene nesezenete uplne vsechno.

 Ten, kdo ma rad ryby a morske produkty ma vyhrano. Levne a cerstve maso vzdy a vsude. Opet plati pravidlo, ze lokalni morske obchudky jsou lepsi.

Kazdopadne o jidle by jsem mohla diskutovat hodiny a hodiny. Videla jsem tady uz spoustu nechutneho i lepsiho nez v Cesku. Tesim se na Vanoce a na ty 'hody' co mi Danielova rodina prichysta :)

PAR MYCH POSTREHU:

SNIDANE

nepreberne mnozstvi CHEESECAKES



PIZZA Z FASFOODU Pizza Hut

Snazim se Daniela preucit na tuhle stravu


Po domacku

I CESKY HOLKY DOKAZI BYT STEJNE SIKOVNE JAKO V JAPONSKU


YOURKSIRSKY PUDDING S HOVEZIM A GRAVY


CUPCAKES

Pakistancke rychle oberstveni na kazdem rohu

Dniel mirici do Fish and Chips

Žádné komentáře:

Okomentovat